Poznaj nasz
dział badań i rozwoju
Z połączenia mądrości natury i osiągnięć technologii narodziły się produkty BioPoint, których główną misją jest redukcja użycia antybiotyków w chowie zwierząt.
Zakład produkcyjny
Nasz zakład produkcyjny zlokalizowany jest na Mazurach, gdzie wprowadzamy oraz implementujemy nowoczesne metody (np. BIOPOINT ALL IN TECHNOLOGY) w procesie wytwarzania naszych produktów, opierając się głównie na ziołach.
Zioła stanowią niezwykle cenny surowiec, charakteryzujący się obecnością unikalnych i wyjątkowych substancji, które wykorzystujemy do opracowywania innowacyjnych produktów dedykowanych rozwiązywaniu konkretnych problemów związanych z chowem zwierząt.
Nasze laboratorium
Każdy surowiec i wyrób gotowy jest badany przez nasz wykwalifikowany zespół w nowoczesnym laboratorium.
Dział
fizykochemiczny
Zajmuje się kontrolą podstawowych parametrów produktu, takich jak: gęstość, kwasowość, rozpuszczalność itp. Wykorzystuje się tu zarówno podstawowy sprzęt laboratoryjny, jak i bardziej zaawansowane techniki membranowe czy spektrofotometryczne.
Dział
chromatografii
Skupia się z kolei na precyzyjnej analizie ilości wybranych substancji czynnych, zarówno roślinnych, jak i syntetycznych. Wykorzystanie chromatografów gazowych oraz cieczowych ze spektrometrią mas, daje nieograniczone możliwości przeprowadzania nawet najbardziej szczegółowych badań, w zakresie kontroli jakości oraz czystości produktu.
Dział
badań mikrobiologicznych
Wyposażony w wysokiej klasy sprzęt służący do sterylnej pracy z mikroorganizmami. Pozwala nam to z jednej strony na wnikliwą ocenę czystości mikrobiologicznej produktu, natomiast z drugiej stanowi kontrolę dla jakości produktów probiotycznych.
Gwarancja jakości i bezpieczeństwa
Każdy surowiec i wyrób gotowy jest badany przez nasz wykwalifikowany zespół w nowoczesnym laboratorium.
Unikalna technologia
To co zdecydowanie wyróżnia nas od innych, to opatentowana przez nas technologia produkcji BIOPOINT ALL IN TECHNOLOGY. Daje ona gwarancję jakości, powtarzalności i trwałości produktu umożliwiając standaryzację produkcji oraz utrzymanie jakości wyrobów na jednakowym poziomie, niezależnie od partii.
Proces BIOPOINT ALL IN TECHNOLOGY składa się 7 kluczowych kroków:
Staranny dobór surowca
Z wieloletnich doświadczeń BioPoint wynika, że odpowiednio dobrany surowiec jest gwarancją jakości i skuteczności produktu, dlatego tak dużą rolę przykładamy do starannego wyboru dostawców samych surowców.
Kontrola jakości surowca
Proces Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej (HPLC) pozwala nam wybrać surowiec o najwyższym poziomie substancji aktywnych.
Ekstrakcja
Ekstrakcję wykonujemy przy użyciu dwóch wodno-alkoholowych rozpuszczalników, które w połączeniu z odpowiednio dobraną temperaturą obróbki oraz specjalnymi stabilizatorami gwarantują odpowiedni poziom substancji aktywnych.Mikrofiltracja
Na tym etapie odfiltrowujemy niepotrzebne substancje, które mogą przyczynić się do zapychania linii pojenia i ograniczyć aktywność produktu po otwarciu.
Odwrócona osmoza
Ekstrakt jest wielokrotnie zagęszczany w celu uzyskania maksymalnej zawartości substancji czynnych takich, jak np. allicyna, ajoen, disiarczek diallilu. W trakcie procesu odwróconej osmozy z ekstraktu usuwa się również zbędny na tym etapie rozpuszczalnik. Pozwala to uzyskać maksymalną dawkę terapeutyczną produktu.
Standaryzacja substancji aktywnych
Do dalszego etapu produkcji przechodzą tylko ekstrakty, które po procesie mikrofiltracji i odwróconej osmozy zawierają minimalnie ilości substancji aktywnych określonych naszą recepturą.
Aktywny ekstrakt ziołowy
Unikalne produkty
Uzyskany w BIOPOINT ALL IN TECHNOLOGY aktywny ekstrakt ziołowy wykazuje duże stężenie substancji aktywnych o działaniu synergistycznym, a nasze unikalne produkty zawierające tak przygotowany ekstrakt charakteryzują się:
- wysoką wydajnością i aktywnością produktu przez cały okres przydatności do spożycia
- stałym poziomem składników aktywnych oraz eliminacją substancji nieaktywnych
- stałą aktywnością produktu na całej długości linii pojenia przy jednocześnie niskim dawkowaniu
- mniejszą podatnością na czynniki zewnętrzne
Technologia ALL IN
Dzięki produkcji przy użyciu ALL IN TECHNOLOGY otrzymujemy finalnie produkty bez zbędnych substancji balastowych (białek) i nośników (np. nadmiernej ilości wody), z jednoczesnym oczyszczaniem ekstraktu do formy klarownej, a co za tym idzie wysoką koncentrację substancji czynnych przez zagęszczanie ekstraktu w procesie odwróconej osmozy.
Metoda ta pozwala zachować związki lotne i niestabilne temperaturowo, a jej uniwersalny charakter pozwala na efektywne ekstrahowanie różnorodnych ziół i ich części (korzeń, liść, ziele, kwiat), bez obawy o utratę ich właściwości.